Kan het niet anders?Ons startpunt

Wij zijn Jan-Jaap en Marjolein Bakker. Sinds 2014 wonen we op deze prachtige plek in Drenthe. Door de jaren heen kregen we een steeds grotere passie voor natuurlijk moestuinieren en permacultuur. De vraag ‘kan het niet anders?’ was uiteindelijk het startpunt voor De Pluimerije. We willen ons steentje bijdragen aan een duurzame samenleving. Een samenleving waarin we de natuur haar werk laten doen én aandacht hebben voor elkaar. Dat is in deze drukke tijd niet altijd vanzelfsprekend. Op de drie hectare bij onze woonboerderij brengen we die droom tot leven. Een plek waar gezonde voeding en duurzaamheid samengaan met aandacht voor de medemens.

Onze droom

De Pluimerije is een sociale voedseltuin waar een hoop gebeurt. Zo verbouwen we er groenten, kruiden, bloemen, noten, paddenstoelen en (klein)fruit. De Pluimerije is een plek waar je kunt helpen in de tuinderij, jezelf oplaadt in een groene omgeving, inspiratie opdoet bij de diverse verborgen, sfeervolle hoekjes. Ook kun je iedere week je benodigde portie vers geoogste groenten ophalen. Schapen, ganzen en kippen krijgen een diervriendelijke plek in het geheel. Ze mogen grazen en scharrelen in de verschillende ‘gaarden’ en helpen ons daardoor de bodem gezond en gevarieerd te maken. Kortom: een plek in het groen waar je kunt zijn, doen, beleven en ervaren.

Biologische Tuin de Pluimerije_Marjolein en Jan Jaap Bakker

Ontmoetingsplek

De Pluimerije is ook een ontmoetingsplek. Iedereen is welkom om te komen kijken of helpen. Je kunt een wandeling over het terrein maken, de handen uit de mouwen steken in de Tuinderij of gewoon een praatje maken. Alles mag, niets moet!

Permacultuur

Bij de Pluimerije bepaalt de natuur het tempo. De Pluimerije is ingericht volgens de principes van permacultuur. Dit betekent een gesloten kringloop zonder verspilling. We werken niet tégen, maar mét de natuur. De natuur heeft namelijk de beste oplossingen al lang bedacht. We forceren niets met zwaar gereedschap en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Hierdoor creëren we meer biodiversiteit en een gezonde bodem. We delen graag onze kennis over permacultuur en tonen het in de praktijk. Nog liever laten we het proeven.

In ontwikkeling

De inrichting van De Pluimerije nodigt je uit om op ontdekking te gaan of juist tot rust te komen. Tussen de originele boswallen aan de rand van de Havelterberg vind je een gevarieerde voedseltuin.

De voedseltuin is volop in ontwikkeling. Kom gerust kijken naar de vorderingen!